Legendarne wino nowozelandzkie w Per Se

Legendarne nowozelandzkie wino. Na charakter wina zdecydowanie wypływa miejsce jego powstania- Malborough cechuje długi sezon wegetacyjny, dni pełne słońca, chłodne noce, niewielka ilość opadów. Właśnie w tym miejscu, niemal 40 lat temu, powstały pierwsze wina w Nowej Zelandii.

Winogrona, które wyselekcjonowano, zebrane zostały w winnicach zlokalizowanych w Rapaura, Fairhall, Renwick, Brancott w dolinie Wairau- o zróżnicowanych glebach, od kamienistych piasków po iłły i glinę. Zbiory owoców rozpoczynają się w marcu, podczas chłodnych nocy i poranków, zaś po fermentacji w stalowych kadziach do kupażowania wybierane są tylko te komponenty, które w pełni oddają ducha niezwykłego miejsca powstania- dlatego też Claudy Bay jest synonimem niezmiennie wysokiej jakości.

Jasna, klarowna zieleń i kuszący, rześki aromat są preludium do owocowych, cytrusowych nut z wyczuwalnym agrestem, czarną porzeczką i liśćmi pomidora. Na podniebieniu wino jest złożone i pełne werwy, z dominującą skórką cytrusów, orzeźwiającą kwasowością. Na finiszu nabiera miękkości, gładkości ale i lekko mineralnych nut. Znakomicie komponuje się z owocami morza, potrawami kuchni wschodu, rybami i warzywami, których lekkość podkreślają delikatne aromaty wina; z uwagi na swą strukturę sprawdzi się także w towarzystwie dań serwowanych z sosami.

Od niedawna mogą Państwo delektować się tym znakomitym trunkiem w naszej restauracji